
JOS DE BLOK IS EEN CREATIEVE ONDERNEMER IN DE ZORG MET VERANTWOORDELIJKE TEAMS
De cliënt staat hier echt centraal vanuit de professie en het hart. Deze krijgt in zijn eigen buurt verpleegkundige hulp van iemand die hij goed kent. De zorg wordt op maat afgestemd op de behoeften en situatie van de cliënt en aangeboden door een wijkverpleegkundige. Deze werkt vanuit een klein autonoom team in de buurt. Het nieuwe is dat de taken niet zijn uitgesplitst maar dat de verpleegkundige alle zorghandelingen kan verrichten. De versnippering in de zorg wordt zo opgelost. De persoonlijke relatie met de cliënt bloeit op. De verpleegkundige zoekt de beste oplossing om de zelfstandigheid en kwaliteit van leven van de cliënt te bevorderen. Professionele zorg met gevoel van binnenuit. Het nieuwe is ook dat de teams zelforganiserend en zelfsturend zijn. Zo wordt de creativiteit van alle leden aangesproken om zelf problemen op te lossen.
BUURTZORG ONTKETENT EEN REVOLUTIE IN DE ZORG DOOR SOCIAAL ONDERNEMEN
Het team richt alle energie op de concrete zorg naar de cliënt en de relatie met de cliënt van mens tot mens. Bureaucratie en hiërarchie komen niet voor bij deze aanpak want managers zijn er dus niet. De teams in de buurt lossen hun eigen problemen op. De overhead is zeer beperkt en werkt alleen op vragen van de wijkteams. De vragen naar de personeelsmanager en facilitair manager verdampen door de eigen verantwoordelijkheid van de teamleden. Er is een moderne internet omgeving waarin de noodzakelijke administratieve handelingen eenvoudig worden verricht en de sociale communicatie makkelijk kan plaatsvinden. Deze communicatie gaat vooral over het delen van zelf gevonden oplossingen en het vragen om hulp bij professionele vragen die zich in de praktijk voordoen. Verpleegkundigen melden zich met honderden per maand om mee te doen en de wijkteams zitten inmiddels met honderden over het hele land verspreid. Buurtzorg was De Beste Werkgever 2012. Buurtzorg past duidelijk in de behoeften van de samenleving in deze nieuwe eeuw.
JOS DE BLOK MAAKT VAN BINNENUIT EEN VERSCHIL
Jos zag het mis gaan in de zorg. Meer bureaucratie, hogere kosten en teruglopende kwaliteit van de zorg naar de cliënt. Hij koppelt zijn innovatieve talenten en idealen met succes aan een nieuwe aanpak in de zorg. De cliënten waarderen dit, de medewerkers kunnen hun talenten breed inzetten en de zorg is veel goedkoper. Verantwoordelijkheid nemen en vertrouwen geven van mens tot mens zijn essentieel. Degene die Jos vooral inspireert is zijn moeder.